Altın Kaplama Hakkında Merak Edilenler

22-03-2022 15:38
Altın Kaplama Hakkında Merak Edilenler

Sevgililer Günü, doğum günleri, Anneler Günü, evlilik yıl dönümü ve daha birçok özel günde sevdiği kişiye hediye satın almak isteyenlerin aklında hangi aksesuarların en iyisi olduğuna dair birtakım soru işaretleri vardır. Altın takıların değeri paha biçilemezdir. Bazı kişiler; daha ekonomik olduğu gerekçesiyle gümüş ürünleri de tercih edebilirler. Ancak, her ne olursa olsun, satın alınan ürünün gerçek altın veya gümüş olmasına dikkat edilmelidir. Bu noktada, birçok kişinin aklında altın kaplama gerçek altın mı sorusu bulunuyor.

 

Altın Kaplama Nedir?

Altın kaplama; adından da tahmin edileceği gibi ince bir altın tabakasının bir ana metal üzerine yapıştırılması ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Kaplama; mücevher dünyasının vazgeçilmez detaylarının başında gelir. Altın kaplama; genellikle kostüm takıları veya pahalı parçaları taklit etmek amacıyla gerçekleştirilir. Kaplama takıların son derece ince bir işçiliğin ürünü olduğunu söylemek gerekir. Bu noktada, kaplama takıları; hali hazırdaki değerli altın takılardan ayırt etmek bir hayli zordur. Yalnızca altın konusunda uzman kişilerin değerlendirmelerine güvenilmelidir.

 

Altın Kaplama İşlemi Nedir?

Takıları altın ile kaplama işlemine altın kaplama işlemi adı verilir. Her şeyden önce, mücevher parçası; titizlikle temizlenmelidir. Bu sayede, tüm kirlerden arındırılması söz konusu olur. Bilhassa metal üzerinde yer alan kir ve yağ birikintilerinden uzaklaşılmalıdır. Bu sayede, altın tabakasının takıya yapışmamasının önüne geçilir. Kir ve yağların temizlenmesi sırasında en iyi verimi almak adına buharlı temizleme, ultrasonik temizleme ve elektro temizleme seçeneklerinden yardım alınmalıdır.

Altın kaplama işlemi sırasında ana metal üzerine son derece ince olacak şekilde yüksek kaliteli nikel tabakası kaplanır. Bu sayede, ana metalin altın tabakayı etkilemesinin önüne geçilir. Son olarak, mücevherler; hali hazırdaki altın ile dolu olan kaplara daldırılır. Buna ek olarak, altını ana metal üzerine en iyi şekilde kaynaştırmak adına pozitif bir elektrik yükünden yararlanılır. İstenilen kalınlığa ulaşılmasıyla beraber takının kuruması için asılması gündeme gelir.

Altın kaplama işlemi biraz zahmetli olsa da son derece basit ve eğlenceli bir süreci kapsar. Bu işlemin nasıl yapıldığını merak edenler; ilgili Youtube videolarını izleyebilirler.

 

Altın Kaplama Gerçek Altın Mı?

Altın kaplama nasıl yapılır kadar merak edilen detaylardan birisi de tahmin edebileceğiniz gibi altın kaplamanın gerçek altın olup olmadığıdır. İnsanların konuyla ilgili endişelenmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Çünkü, altın ile yapılan kaplama gerçek altındır. Fakat, yine de kaplama işlemi sırasında çok az altın kullanılmasından mütevellit bu tür mücevherlerin gerçek altın değerini taşıması söz konusu değildir. Ayrıca, altın kaplama işlemi sırasında kullanılan altının saflığı; tıpkı gerçek altın gibi değişkendir. 10K ila 24K arasında değişen saflık derecesi söz konusudur.

Altın kaplamayı farklı kılan birtakım detaylar söz konusudur. Bilhassa renginin öne çıktığını söylemek gerekir. Bir başka deyişle, altının saflığı yüksek olduğu takdirde renginin de bir o kadar altına benzemesi söz konusudur.

 

Hangi Metaller Altın Kaplama Olabilir?

Çok sayıda metalde kaplama yapılması mümkündür. Bu noktada, bakır, gümüş, paslanmaz çelik, pirinç ve nikel gibi metallerin altın kaplama olması söz konusudur. Bunun yanı sıra, titanyum ve tungsten gibi endüstriyel metallerin de sıklıkla altın ile kaplama olduğundan bahsetmek gerekir. Gümüş ve bakırın en çok kullanılan metaller olduğu aşikardır.

 

Altın Kaplama Ne Kadar Kalındır?

Altın kaplamanın kalınlığı çok fazla merak edilir. Bu noktada, altın kaplamanın kalınlığının 17 ila 2,5 mikron arasında değiştiğinden bahsetmek gerekir. Kaplama tabakasının son derece ince bir tabaka olması belirleyicidir. Kalınlık ile aşınma arasında doğru orantı vardır.

Uzmanlar; altın kaplama için ideal kalınlığın 0,5 ila 1,0 mikron arasında olduğunu dile getirirler. Dışarıdan ince bir katman gibi gözüken bu değerler; zannedilenin tam aksine yüzük ve bilezik gibi aşınmadan nasibini alan mücevher parçaları için dahi yeterlidir. Bunun yanı sıra, 2,5 mikron işaretindeki kaplama; en kalın kaplama olarak bilinir.

 

Altın Kaplama Kararır Mı?

Altın kaplamanın kararıp kararmadığıyla ilgili görüşler söz konusudur. Altın kaplama; tıpkı diğer aksesuarlar gibi başlangıçta son derece güzel ve parlak bir görüntüye sahiptir. Ancak, zaman içerisinde birtakım faktörlere bağlı olarak solmasına ve kararmasına rastlanabilir. Altın; paslanmayan ve aşınmayan bir metal olmasından mütevellit son derece değerli ve popülerdir. Fakat, altın kaplamadan ziyade aşınmaya ve oksitlenmeye elverişli baz metaldeki sorundan dolayı kararmaya rastlanır.

Altın kaplama ürünlerde bir süre sonra ana metalin moleküllerinin altın tabakaya geçmeleri ve onun görünümünü etkilemeleri söz konusudur. Bunun yanı sıra, yapılan kaplama ince olduğu takdirde renginin solmasına ve çabuk kararmış gibi gözükmesine neden olacaktır. Altın kaplamanın kararmasını geciktirmek veya engellemek adına altın kaplama işlemi sırasında mücevher ilk olarak nikel ile kaplanmalıdır.

Altın kaplama kararma yapsa da değerinden ciddi bir eksilme olmaz.

Altın Kaplama Takıları Nereden Alabilirim?

Altın kaplama takı satın almak isteyenlerin önünde çok sayıda seçenek bulunuyor. Fakat, hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürünleri satan yerlerden hizmet alınmalıdır. Onlardan birisi de Nur Silver & Diamond

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.