Gümüş Üretim Aşamaları Nelerdir?

27-09-2022 10:41
Gümüş Üretim Aşamaları Nelerdir?

Gümüş üretim aşamaları nelerdir? Sorusuna geçmeden önce ilk olarak gümüşün ne olduğunu öğrenmekte fayda vardır.

Gümüş diğer elementler gibi doğada bulunan ve ticari olarak kullanılan önemli bir elementtir. Birçok alanda kullanılan gümüş özellikle takılarda ve ev aksesuarlarında oldukça sık kullanılan bir hammaddedir.

Bunun yanı sıra birçok kişinin bilmediği bir diğer kullanım alanı ise pil üretimi ve para imalatı olmaktadır. Pil veya para imalatı için doğrudan gümüş kullanımı yapılmasa da içerisinde ek olarak gümüş de kullanılmaktadır. Sertlik derecesi açısından altından biraz daha yumuşak ancak bakırdan biraz daha sert olduğundan 2 elementin tam ortasında yer almaktadır.

Doğada bulunan en beyaz metaller arasında yer alan gümüş parlak atıldığı takdirde yansıtıcı özelliğe sahip olmaktadır.

Gümüşün doğada az miktarda ve az miktardaki gümüşün derinlerde yer alması bu ürünlerin kullanıldığı üretim aşamasında çıkartılması ve saf gümüşe ulaşılması bir hayli zahmetli olmaktadır. Bu nedenle günümüzde gümüş saf gümüş kullanılarak değil saf gümüşün yanı sıra bakır ile karıştırılarak ürünler üretilmektedir.

İlk olarak gümüş madenlerinin üzerinde yapılan ölçüm aletleri ile gerçekleştirilen incelemeler sonrasında tespit edilen bölgeden kazılarak yüzeye çıkartılmaktadır.

Daha sonra çıkartılan gümüş parçaları parçalanarak su tankları içerisinde bekletilir ve ardından bakır ile karıştırılır.

Karıştırma işlemi bittikten sonra büyük eritme fırınlarında erime noktasına ulaşana kadar pişirilir ve daha sonra kullanılacak malzemenin kalıbına dökülür ve kurumaya bırakılır.

Külçe haline gelen bu ürünler daha sonra parlatma işleminden geçerek cilalanır satışa uygun hale getirilir.


Üretim Aşamaları

Gümüş üretim aşamaları yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi birtakım işlemler ve aletler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ardından gümüş olarak satılacak takı veya aksesuarlara çevrilerek satışa hazır hale getirmektedirler.

Ancak günümüz endüstrisinde meydana gelen gelişmeler doğrultusunda eski zamanlarda bakır karışımı ile elde edilen gümüş işlerin yanı sıra saf gümüş üretim de başlanmıştır.


Gümüş Türleri

Bu durum birçok farklı gümüş türü oluşmasına neden olmuştur.Gümüş türleri 925 ayar gümüş olarak da bilinen sterling silver, alman gümüşü, karendağ kabilesi gümüşü, alpaca gümüşü ve Meksika dönüşü olarak farklı türlere ayrılmaktadır.


 

Gümüşün Özellikleri

Gümüş özellikleri incelendiğinde erime noktası 961,9 °C kaynama noktası ise 1950 °C olarak tespit edilmiştir. 10,5 g/cm³ özgül ağırlığına sahip olan bu element atmosfer içerisinde oksitlenmesi en kolay elementler arasında yer almaktadır. Bakıra göre daha zor oksitlenen gümüş altına göre daha kolay oksitlenmektedir.

İnsan üzerindeki en önemli etkisi ise gümüşün birçok farklı hastalığa karşı şifalı etkisinin bulunduğudur. Siğil tedavilerinde kalıcı olarak çözüm sağlayan gümüş nitrat bileşenlerinden yararlanılarak tedavi uygulanmaktadır. Aynı zamanda gümüş kişilerin stresten uzak kalmasını sağlamakta ve anti bakteriyel özelliği sayesinde birçok hastalığa karşıda koruyucu olmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.