Takılarda Kullanılan Gümüş Çeşitleri

31-10-2022 12:33
Takılarda Kullanılan Gümüş Çeşitleri

Takı kullanımı günümüzden çok daha eskilere dayanan ve görünümün tamamlayıcısı olarak nitelendirilen bir durumdur. Geçmişten günümüze özellikle boyun bölgesi, eller ve kulaklar takılarla donatılarak estetik güzelliğin bir parçası olarak aksesuarlar kullanılır olmuştur. Bu yüzden her kıyafetin tamamlayıcısı takılar olarak görülebilir. Her kombinin sınırsız tasarımlarıyla kişinin zevkine yönelik takıları seçerek tamamladığı günümüzde bu sektör içerisinde her gün bir yenisinin eklendiği gelişmeler olmaktadır. Her sene takı trendleri değişerek kadın-erkek herkesin hayatında yerini almaya başlamıştır. Bazı takıların modası ise hiç değişmez ve her zamanın parçaları olmayı başarabilirler. Gümüş takılar bu konuya ilişkin yerinde bir örnek olacaktır. Takının modeli, biçimi, şekli, bileşeni ve rengi ne olursa olsun gümüş kullanımı hemen her takıda geçerlidir. Bunun sebebi gümüşün her tasarıma ayak uydurabilmesi ve kullanım alanı olarak geniş bir yelpazeye sahip olmasıdır. Peki, takılarda kullanılan gümüş çeşitleri nelerdir? Nur Silver’de hem aradığınız soruların cevaplarını bulabilmeniz hem de aradığınız takıyı bulabilmeniz mümkün.

0.925 Ayar Gümüş

Gümüş ayarında sert ve dayanıklı bir madde oluşturabilmek adına bazı oynamalar üretilme aşamasındayken yapılır. Gümüş oranı, içeriğinde gümüş kullanılarak üretilmiş bir maddenin kaçta kaç oranında gümüş içerdiğini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Binlik sistemde değerlendirilen gümüş, belirlenmiş ayar standartları arasında en çok 925 ayar olarak kullanılır. 925 ayar gümüş, üretilen ürünün içeriğinin %92 oranında gümüşten, yaklaşık %7,5 oranında da bakırdan oluştuğunu ifade etmektedir.

999 Ayar Gümüş

Gümüş saf hali ile fazla dayanıklı bir madde olmadığından içeriği gümüş olan ürünler yapılırken gümüşün belli alaşımlar ile karıştırılarak dayanıklılığın arttırılması söz konudur. Bu dayanıklılığı arttırmak için çoğunlukla bakır kullanılarak bir alaşım elde edilir. Gümüşün en saf hali uluslararası gümüş ayarı standartlarınca belirlenen binlik sistemde 1000 olarak ifade edilir. Ama gümüş bu en saf hali ile kullanılamayacağı için alaşım oluşturabilmesi için başka bir element ile karıştırılması gerekir. En düşük oranda oluşturulan Gümüş dışında bir element kullanılan bu alaşım sonucunda ortaya çıkan gümüşe İnce Gümüş adı verilir. İnce gümüş, gri ve opak bir görünüme sahiptir. Ayrıca çok dayanıklı olmadığından takı sektöründe çok fazla tercih edilmez.

Gümüş Dolgu

Amalgam adıyla da bilinen gümüş dolgular, gümüşün civa ile birleşerek oluşturduğu alaşımdan meydana gelirler. Kullanımı açısından yaygın olan bu alaşım canlı sağlığı ve ekosistem açısından zararı dokunabilecek bir madde olduğundan dolayı belli kısıtlamalar ile ürünlerde tercih edilir. Ayrıca kararma yapmadığından takı sektöründe kullanıma uygundur.

Argentium Gümüş ve Kararmaz Alaşımlar

Kararmayan alaşımlar günümüzde oldukça yeni ortaya çıkmış kavramlardır. Kullanımları gün geçtikçe artan kararmaz alaşımların kullanım alanları özellikle takı piyasasında mevcuttur. Argentium bir gümüş çeşidi değil bir gümüş markasıdır ve muadillerini bulabilmek oldukça kolaydır. Kararmaz alaşımların içeriğinin en az %92’si gümüşten oluşmaktadır. Geriye kalan yüzdelik dilimleri ise bakır ve germanyum elementi oluşturur. Germanyum kendine has özelliği sayesinde oluşturulan alaşımın kararmasının önünde bir kalkan görevi görür. Ayrıca germanyum sayesinde oluşan alaşımın dayanıklılığı artar.

Gümüş Kaplı

Gümüş kaplama, ince bir tabakaya sahip metal gümüş türlerinin oluşturulmasına verilen isimdir. Gümüş kaplama işlemi uygulanarak elde edilen bir takı/mücevher ince gümüş ile bezenmiş gibi gözükse de esasında içerisinde bulunan gümüş oranı azdır. Gümüş kaplama kullanılarak yapılan takılar maliyeti düşük ve daha bütçe dostu aksesuarlardır. Böyle olmasının yanında kötü özelliği ise kararma yapabilmesi ve zaman içinde deforme olabilmesidir.

Nikel Gümüş

Nikel Gümüşesasında adında geçtiği gibi gümüşten oluşan bir alaşım değildir. Alaşım sonucunda oluşan maddenin duruşu ve rengi tamamen gümüş gibidir fakat alaşımı oluşturan elementler nikel, çinko ve bakırdır. Bu şekilde oluşturulan gümüş gerçek gümüşü içerisinde barındırmayan ucuz bir metal alaşımı olarak ifade edilebilir. Nikel gümüş sert olmayan yapısı sayesinde üzerinde kolayca oynama yapılabilecek bir maddedir. Bu yüzden takı yapımında bolca tercih edilir. Çoğu insanın nikele alerjisinin olduğunun unutulmaması son derece önemlidir. Nikel gümüş esaslı takılar direkt tene değeceği için ürünün satışı yapılırken ayrıca içeriğinin belirtilmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte Nikel Gümüş yanıltıcı bir tabir olduğundan, baz metal olarak satışının gerçekleştirilmesi tüketiciler açısından çok daha dürüst bir alışveriş olarak değerlendirilecektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.